Telisol om att göra skillnad

Telisol om att göra skillnad

6 years ago 0 2412
Share

Telisol Outlet hemlösa

Telisol om att göra skillnad

Jag har berört i tidigare inlägg att jag ifrågasätter Telisols möjlighet att göra skillnad genom att sälja mobiltelefoner via Telisol Outlet och ge pengarna till förmån för hemlösa via Skåne Stadsmission. Detta med anledning att vi inte ser den omedelbara effekten av arbetet. Har vi gjort skillnad eller hur ser det ut i verkligheten?

 

Telisol om verkligheten

I helgen var jag och skulle panta flaskor i en matbutik där jag bor. Eftersom jag av naturen är lat så brukar det bli en otrolig massa flaskor innan jag kommer iväg för att utföra detta uppdrag och denna gång var inget undantag. Jag hade 3 svarta sopsäckar med mig till affären och det första som möter mig är en rumänsk tiggare vid entrén till butiken. Jag väljer att ge honom en av säckarna vilket resulterar i ett stort leende men inte mycket övrig kommunikation då mannen inte kan prata vare sig svenska eller engelska, jag behöver väl knappast tillägga att mina kunskaper i rumänska språket är begränsade.

 

Väl inne i butiken möter jag en tidningsförsäljare för tidningen Faktum som arbetat på platsen under en längre period. Denna gång säljer han en specialutgåva om en rumänsk kvinna som överlevt koncentrationslägren. Jag lovar att jag ska köpa tidningen så fort jag hunnit panta flaskorna. Jag pantar länge och väl och handlar sedan tidningen av säljaren för 100 kronor. Jag frågar om hans bakgrund och han upplyser att även han kommer från Rumänien. Han förklarar vidare att han inte lägger någon värdering i att hans landsman tigger utanför butiken. Det är samma sak, liknande problem, men jag har valt att sälja tidningar för att jag bor i Sverige, min landsman åker hem sen.

 

Telisol om dåligt samvete

Jag berättar för mannen att jag har ett företag som heter Telisol och att vi tillsammans med Stadsmissionen driver Telisol Outlet. Tidningsförsäljaren blir eld och lågor. – Jag vill ha ett riktigt arbete! Kan du hjälpa mig med det? Jag vill bara jobba!

Jag förklarar att jag och Telisol har precis denna agenda, att kunna hjälpa människor med anställning och återanpassning i samhället. Det känns faktiskt hemskt att stå och lyssna på en människa som böna och ber om ett arbete! Jag vill bara kasta hans tidningar och slänga in honom i bilen och åka in till Telisol och ge honom ett arbete! Men jag kan inte, vi måste komma fram till en Telisolstrategi och kunna erbjuda honom och andra arbete som faktiskt är på riktigt, som inte är finansierat av AMS eller liknade. Vi måste ha ett skyddsnät för människan ifråga och kunna erbjuda trygghet! Detta arbete är högprioriterat inför nästa budgetår! Telisol måste framåt, vi måste utvecklas för att kunna hantera detta! Framåt!